Natuur- en recreatiegebied Broekpolder
Er valt zoveel te beleven!

Veen en kreken
Voordat het landschap in de Middeleeuwen in cultuur werd gebracht, hadden zich hier in de IJzertijd en Romeinse Tijd ook al boeren gevestigd. In de IJzertijd (700-300 voor Christus) bouwde men de boerderijen op natuurlijke verhogingen. Dit waren veenbulten, ontstaan door ophoping van afgestorven plantenresten in een periode dat er geen kleiafzetting plaatsvond. Na deze tijd veranderde de waterhuishouding. Nu werden de kreekoevers interessante vestigingsplaatsen. Na de Romeinse Tijd werd een kleidek over het gebied afgezet. Opgravingen voorafgaande aan de opspuitingen hebben resten van bewoning uit beide perioden opgeleverd. (Broekpolder)
Tradities
Zeg: ‘IJsmop’ en het hart van menig Westlander gaat sneller kloppen. Met enige regelmaat (dat wil zeggen als er voldoende natuurijs ligt) komen sinds mensenheugenis, de Westlanders IJsmoppen halen in Vlaardingen. Het eindpunt is de Vlaardinger Driesluizen. Dit is al vanaf ca. 1850. Zodra het ijs begaanbaar is komen de Westlanders in grote aantallen naar Vlaardingen. De politie moest in het verleden tijdens deze schaatsdagen de orde voor de deur van de bakkerswinkel handhaven. De IJsmoppen worden in een rode zakdoek aan de riem gebonden met een door de bakker geleverd touwtje. De kunst is om zonder te vallen, de IJsmoppen heel thuis te brengen. Dit is “het” bewijs dat men in Vlaardingen is geweest en een goede schaatser is. Dit alles na het genot van enkele alcoholische versnaperingen. (Hazenberg)
Broekpolder Toen
Alles wat jij wilt weten over de historie van natuur- en recreatiegebied Broekpolder!
Geschiedenis
Wat nu Broekpolder heet, is landschappelijk haast onvergelijkbaar met het oude veenweidegebied dat hier voor het opspuiten met havenslib (vanaf 1958) lag. Eind jaren vijftig werd het oude boerenland opgedeeld in van perskaden voorziene compartimenten (spuitvakken), waarin Rotterdams havenslib werd gespoten. Voordat dit gebeurde, waren de grondeigenaren uitgekocht of onteigend, de boerenbedrijven verplaatst en de soms eeuwenoude boerderijen gesloopt. Slechts de randen van het gebied herinnert nog aan iets uit de oude oorsprong van de Broekpolder, zoals bij de Flardingharuiters en watersportvereniging De Bommeer. Lag de oude Broekpolder relatief laag, sinds het opspuiten torent deze nu enkele meters boven het omliggende gebied uit.
Broek en Boerderijen
De naam Broekpolder is afgeleid van het woord 'broek'. Een broek is een nat kleigebied waarop vooral elzen, wilgen en andere vochtminnende bomen groeien. Dit was het landschap dat de ontginners in de 11e/12e eeuw hier aantroffen. Aan de zuidoostzijde van de polder bevindt zich een zandiger deel, daar waar in de prehistorie en Romeinse tijd de rand van een krekendelta lag. De oude Broekweg, waaraan in de Middeleeuwen boerderijen werden gebouwd, ligt min of meer op loop van een oude kreek, die vanuit deze krekendelta in noordelijke richting aftakt. Op het achterland van de boerderijen lagen in lange stroken de bijbehorende landerijen. Om de waterhuishouding te reguleren werden rondom de Broekpolder kades aangelegd en zorgde de Stenenmolen aan de Boonervliet voor de afvoer van overtollig water. In tweede instantie verrees ook aan de kaden een aantal boerderijen.


Dagje Broekpolder | Dagje Vlaardingen | Dagje uit Vlaardingen| Uitje Vlaardingen | Vlaardingen | Vlaardingen Broekpolder | Broekpolder | Activiteiten Vlaardingen| Activiteiten Broekpolder | Dagje uit in Broekpolder | Uitjes Vlaardingen